Otizmli Bireylerdeki Nöronlar Farklı Şekilde mi Büyüyor?

2.611
Otizmli Bireylerdeki Nöronlar Farklı Şekilde mi Büyüyor?

 

Araştırmacılar, sosyal iletişimi ve davranışı etkileyen gelişimsel bir bozukluk olan otizm spektrum bozukluğu (ASD) bulmacasının küçük bir parçasını aydınlatmaya yardımcı olabileceklerini açıkladılar.

 

Uluslararası bir sinirbilim ekibi tarafından Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan makalede, katılımcıların cilt hücrelerini petri kaplarında nöronlar yetiştirmek için kullanılan bir işlemi açıkladı. Nöronların büyümesine ilişkin gözlemleri, ASD’deki erken beyin gelişimi ile ilgili bazı gizemlerin çözülmesine yardımcı olabilir.

California, La Jolla’daki Salk Enstitüsünden Fred Gage liderliğindeki grup, ASD tanısı konmuş sekiz gönüllüden ve kontrol grubu olarak görev yapan tanı almamış beş gönüllüden cilt hücreleri topladı. Daha sonra 2006 yılında açıklanan bir teknolojiyi kullanarak bu cilt hücrelerini, vücuttaki herhangi bir hücreye dönüşme gücüne sahip olan uyarılmış pluripotent kök hücrelere dönüştürdüler. Daha sonra Gage ve ekibi hücrelerin gelişimini (büyüme kültürü içeren petri kaplarında) spesifik kimyasal faktörler kullanarak nöronlar olarak büyümeleri için yönlendirdi.

Hücrelerin büyümesini izlerken, araştırmacılar hangi genlerin eksprese edildiğini ve protein gibi şeyler üretmek için ne zaman kullanıldıklarını takip ettiler. ASD katılımcılarından oluşturulan hücrelerin, kontrol grubundaki hücrelere göre daha erken bazı genleri eksprese ettiklerini buldular. Geçmişte yapılan araştırmalar, bu genleri artan ASD riski ile ilişkilendirmişti. Ek olarak, ASD’li katılımcıların hücrelerinden meydana gelen nöronlar daha karmaşık dallara yayılmış ve kontrol hücrelerinden daha hızlı büyümüştür. Bir süre sonra bu gelişimsel değişimlerin beyni nasıl etkilediğini anlamak ASD’nin arkasındaki nörolojinin daha iyi anlaşılmasına yol açabilir.

“Çalışmamız yalnızca kültürlerdeki hücreleri incelese de,” diyor Gage bir basın bülteninde, “Gen ekspresyonundaki erken değişikliklerin ASD’li bireylerde beyin gelişimini nasıl değiştirebileceğini anlamamıza yardımcı olabilir. Bu çalışmanın, nöropsikiyatrik ve nörogelişimsel bozuklukları incelemek için yeni yollar açacağını umuyoruz. ”

By Lacy Schley | January 11, 2019

 

Kaynak Haber: http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2019/01/11/stem-cells-autism-spectrum-disorder/#.XE4Vo8HVI2w

Kaynak Makale: https://doi.org/10.1038/s41593-018-0295-x