Sinir Sistemi Aktivitesinin İnsan Yaşam Süresini Etkileyebileceği Keşfedildi.

2.509
Sinir Sistemi Aktivitesinin İnsan Yaşam Süresini Etkileyebileceği Keşfedildi.

 

Araştırmacılar, sinir sistemi aktivitesinin insan ömrünü etkileyebileceğini keşfetti. Aşırı uyarılma, kısa ömre bağlıyken aşırı aktivitenin baskılanması yaşam süresini uzatıyor gibi görünmektedir. Daha önce yaşlanan beyinleri, demans ve diğer hastalıklardan koruduğu gösterilen Protein REST, yaşlanma ile ilgili moleküler zincirde kilit bir oyuncu olarak ortaya çıkmaktadır. Bulgular, Alzheimer’den bipolar bozukluğa kadar olan hastalıklara müdahale için gelecekteki araştırmacılara yol göstermektedir.

 

Harvard Tıp Fakültesi, Blavatnik Enstitüsünden bilim adamlarının önderliğindeki araştırmaya göre, beynin sinirsel etkinliği – demanstan epilepsiye kadar çeşitli bozukluklara neden olan – aynı zamanda insan yaşlanmasında ve yaşam süresinde de rol oynuyor. 16 Ekim’de Nature dergisinde yayınlanan çalışma, insan beyni, fareler ve solucanlardan elde edilen bulgulara dayanıyor ve beyindeki aşırı aktivitenin daha kısa yaşam süreleri ile bağlantılı olduğunu ve bu aşırı aktivitelerin bastırılmasının ömrünü uzattığını öne sürüyor. Bulgular, sinir sistemi aktivitesinin insan ömrünü etkilediğine dair ilk kanıtı sunmaktadır.

Paul F. Glenn Yaşlanma Biyolojisi Merkezi eş direktörü ve Harvard Tıp Fakültesi genetik profesörü ve araştırma müdürü Bruce Yankner, “Bulgularımızın ilginç bir yanı, sinir devrelerinin aktivite durumları gibi geçici bir şeyin fizyoloji ve yaşam süresi için bu kadar geniş sonuçlarının olabileceğidir “diyor.

Nöral uyarma, uzun ömürlülüğü etkilediği bilinen bir moleküler olaylar zinciri boyunca etki ediyor gibi görünmektedir: insülin ve insülin benzeri büyüme faktörü (IGF) sinyal yolu. Bu sinyal zincirindeki anahtar, daha önce Yankner Lab tarafından yaşlanan beyinleri demans ve diğer streslerden koruduğu gösterilen, REST adlı bir protein gibi görünmektedir.

Yazarlar, aşırı aktivitenin veya uyarmanın, bir kas seğirmesinden ruh halindeki veya düşüncedeki bir değişime kadar çeşitli şekillerde ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Çalışmada, bir kişinin düşüncelerinin, kişiliğinin veya davranışının ömrünü nasıl etkilediği ya da nasıl etkileyeceği henüz belli değil. Yankner, “Gelecekteki heyecan verici bir araştırma alanı, bu bulguların bu kadar üst düzey insan beyni işlevleri ile nasıl ilişkili olduğunu belirlemek olacaktır” diyor.

Bulgular, REST’i hedef alan ilaçlar gibi bazı ilaçların veya meditasyon gibi bazı davranışların sinirsel aktiviteyi modüle ederek yaşam süresini uzatabileceği olasılığını arttırmaktadır.

Kaynak haber: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191016131224.htm

Kaynak makale: Joseph M. Zullo, Derek Drake, Liviu Aron, Patrick O’Hern, Sameer C. Dhamne, Noah Davidsohn, Chai-An Mao, William H. Klein, Alexander Rotenberg, David A. Bennett, George M. Church, Monica P. Colaiácovo & Bruce A. Yankner. Regulation of lifespan by neural excitation and RESTNature, 2019 DOI: 10.1038/s41586-019-1647-8